KREM Z BATATÓW I DYNI Z LIMONKĄ, IMBIREM I OSTRĄ PAPRYKĄ

Jesienią  potrzebny jest mi do szczęścia tylko talerz rozgrzewającej zupy. Ważne, żeby była sycąca, pożywna i gęsta, właśnie taka, jak dzisiejszy krem z dyni i batatów. Nie tylko barwa łączy te dwa warzywa, ale i kremowa konsystencja, wyczuwalna słodycz, orzechowy posmak i wiele cennych wartości odżywczych. Ich smaki nie należą do bardzo wyrazistych, dlatego w zupie przyda się nuta orzeźwienia limonki, imbiru i ostrej papryczki. Danie można jeść samodzielnie lub podawać z ziołowymi grzankami.

DSC_0984

  • 1 mała dynia Hokkaido
  • 2 duże bataty
  • 2,5 litra wywaru warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • sok z połowy limonki + otarta skórka
  • mała ostra papryczka, posiekana
  • sól
  • oliwa

DSC_0975Cebulę kroimy w krążki, czosnek drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i przesmażamy.

Kiedy cebula zacznie się rumienić, do garnka wrzucamy obraną, wydrążoną i pokrojoną w kostkę dynię oraz bataty. Smażymy przez chwilę razem.

Całość zalewamy wywarem warzywnym i zagotowujemy. Gotujemy wszystko do miękkości.

Pod koniec gotowania dodajemy starty imbir, posiekaną papryczkę, sok i skórkę limonki oraz sól.

Zupę miksujemy na gładką masę. Podajemy samodzielnie lub z grzankami.

DSC_0973

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s