BURGERY FASOLOWO-JAGLANE Z SALAMI

Kto by się spodziewał, że burgery staną się dla wegetarian tak wdzięcznym tematem. Przygotowanie alternatywy dla mięsnego kotleta? Nic prostszego: z połączenia strączków, warzyw i ulubionej kaszy, czy ryżu można stworzyć naprawdę sycący i pożywny wsad do opiekanej, chrupiącej buły. Później pozostaje już tylko wybrać dodatki warzywne i samodzielnie sporządzić sos. Mojego burgera urozmaiciłam dodatkowo plastrami pysznego salami, sprezentowanego od GrubszyTemat.pl.

DSC_0805

kotlety (3 sztuki):

  • 100 g mieszanej fasoli, namoczonej przez noc
  • 50 g kaszy jaglanej, ugotowanej w lekko osolonej wodzie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej + mąka do obtoczenia
  • sól, pieprz
  • ulubione suszone zioła
  • olej do smażenia

DSC_0803

sos czosnkowy:

  • 0,5 szkl. mleka sojowego (niesłodzonego)
  • szczypta soli
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • olej
  • 2 ząbki czosnku
  • posiekany koperek

dodatki:

  • kilka plastrów salami Veggyness (do kupienia TU)
  • bułki
  • sałata
  • ogórek kiszony
  • czerwona cebula
  • pomidor

DSC_0799

DSC_0812

Fasolę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy do kaszy.

Cebulę i czosnek siekamy drobno, podduszamy na oleju i dodajemy do fasoli i kaszy. Całość blendujemy niedokładnie, dodajemy pieprz, sól, zioła i mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

Przygotowujemy sos: do blendera kielichowego wlewamy mleko, dodajemy sól, musztardę, ocet jabłkowy. Miksując na wysokich obrotach dolewamy oleju (ok. 1 szklankę) i obserwujemy, czy sos uzyskuje upragnioną, gęstą konsystencję. Przekładamy całość do pojemniczka, dodajemy przeciśnięty czosnek i koperek. Solimy i pieprzymy opcjonalnie.

Nabieramy dwie łyżki masy fasolowo – jaglanej, formujemy kulę w dłoni i spłaszczamy, tworząc dużego kotleta. Obtaczamy w mące kukurydzianej. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy krótko burgery z obu stron.

Na talerzu układamy podpieczony wcześniej spód bułki, sałatę, kotlet, salami, ogórki, cebulę, pomidora, sos i górę pieczywa.

DSC_0830

————————————————————————————————-

Veggyness Salami plastry Bio_BIG
Salami, które użyłam w przepisie możecie kupić w sklepie z wegańskimi smakołykami GrubszyTemat.pl. Podkręci ono smak Waszego burgera, świetnie nada się do tostów, zapiekanek, pizzy, czy w końcu kanapek.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s