PĘCZOTTO Z DYNIĄ, JARMUŻEM I SMAŻONYM TOFU

Pęczotto może i nie należy do najszybszych dań, jednak czas poświęcony na jego przygotowanie z pewnością zaprocentuje lepszym smakiem potrawy. Kasza powoli przechodzi zapachem przesmażanej cebuli z czosnkiem oraz aromatem warzywnego wywaru. Na koniec nabiera aksamitności dzięki kremowej dyni. Dla przełamania smaku w mojej wersji znalazł się także jarmuż, a całość podałam z wcześniej zamarynowanym, smażonym tofu.

DSC_0776-2

na 3-4 porcje:

  • szklanka kaszy pęczak
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • delikatny bulion warzywny (min. 1 litr)
  • 1 bardzo mała dynia Hokkaido
  • 100 g liści jarmużu
  • pieprz, sól
  • świeży tymianek
  • sok z cytryny
  • 3-4 łyżki oleju
  • kostka tofu naturalnego (ok. 170 g)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka oliwy
  • sól
  • szczypta ostrej papryki

DSC_0789W miseczce mieszamy sos sojowy, oliwę, sól i paprykę. Tofu kroimy w kostkę i zalewamy marynatą. Odstawiamy.

W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, kilka gałązek tymianku, lekko solimy i podsmażamy.

Kiedy cebula i czosnek nieco zmiękną i się zarumienią, zmniejszamy ogień i wsypujemy suchą kaszę pęczak. Smażymy razem chwilę. Następnie podlewamy kaszę bulionem (tyle, aby kaszę przykryło) i mieszając co jakiś czas, czekamy aż wchłonie ona płyn. Kiedy to nastąpi, powtarzamy czynność. Na tym etapie ważne jest częste mieszanie kaszy, aby się nie przypaliła.

Kiedy kasza będzie „dochodzić” (np. przed ostatnią dolewką bulionu), dorzucamy obraną, wydrążoną i pokrojoną w kostkę dynię. Całość mieszamy.

Kiedy kasza będzie al dente, a dynia zmięknie, dodajemy posiekane liście jarmużu. Smażymy wszystko razem przez chwilę i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju/oliwy. Tofu smażymy z każdej strony, aż się zarumieni i będzie chrupiące. Podajemy z dyniowym pęczotto.

DSC_0781-2 (1)

Reklamy

3 thoughts on “PĘCZOTTO Z DYNIĄ, JARMUŻEM I SMAŻONYM TOFU

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s