KREM PIETRUSZKOWY Z GRUSZKĄ

Mamy piękną, polską, złotą jesień. W ciągu dnia łapiemy promienie słońca, ale gdy to już zachodzi, warto rozgrzać się w inny sposób, np. przyrządzając krem z pietruszki. Nie sądziłabym, że to danie mi zasmakuje. Jestem jedną z tych, którzy bezlitośnie wyławiają miękki, nudny korzeń z każdej zupy. W końcu jednak zdecydowałam się na wypróbowanie przepisu, którym dzieliła się Jadłonomia w jednym ze swoich występów w śniadaniowej telewizji. Wniosek nasuwa mi się jeden. W takim aksamitnym, lekko słodkawym kremie, mogę raczyć się pietruszką codziennie.

12083836_10207704258822167_405299223_n

na podstawie przepisu Jadłonomii

3-4 porcje:

  • 6-7 średnich pietruszek
  • 1 duża gruszka
  • delikatny bulion warzywny
  • szklanka mleka, np. ryżowe, migdałowe
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • pieprz, sól
  • odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej
  • szczypta chilli (opcjonalnie)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni

W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę pietruszkę.

Po 10 minutach dorzucamy pokrojoną w kostkę gruszkę i smażymy, aż ta zmięknie.

Pietruszkę i gruszkę zalewamy bulionem warzywnym (tak, aby je przykryło) i gotujemy do miękkości.

Do zupy wlewamy mleko, doprawiamy solą, pieprzem, gałką chilli i tymiankiem.

Miksujemy na gładką masę, podajemy z prażonymi płatkami migdałowymi.

12067179_10207704259702189_1244971716_n

Reklamy

3 thoughts on “KREM PIETRUSZKOWY Z GRUSZKĄ

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s