WEGAŃSKA TARTA Z BESZAMELEM I KURKAMI

Moim ostatnim kulinarnym sukcesem było przygotowanie roślinnego beszamelu. Bez użycia masła, mleka, a także i grama mąki otrzymałam gęsty sos, idealny do tarty, zapiekanek, czy makaronu. Beszamelową „bazę” można doprawiać według gustu. W moim przypadku, dla zaostrzenia smaku, dodałam odrobinę chrzanu oraz roślinny, tarty ser Wilmersburger. Takim serowo – chrzanowym sosem wyłożyłam tartę, którą podałam z moimi ulubionymi, złocistymi kurkami.

spód (na formę o średnicy 24 cm):

  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej
  • 70 g margaryny roślinnej
  • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
  • pół szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli

beszamel (baza):

  • 100 g nerkowców, namoczonych przez noc
  • szklanka mleka roślinnego, niesłodzonego
  • pieprz, sól
  • łyżeczka gałki muszkatołowej

dodatki:

  • łyżka tartego chrzanu
  • 100 g tartego sera Wilmersburger (do kupienia TUTAJ)
  • 200 g drobnych kurek
  • 2 szalotki
  • posiekana natka pietruszki

7

Siemię lniane mieszamy z ciepłą wodą i odstawiamy aż wystygnie i zrobi się kleiste. Kleik, sól oraz margarynę dodajemy do mąki i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.

Namoczone nerkowce miksujemy z mlekiem na wysokich obrotach do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Płyn przelewamy do rondla i zagotowujemy. Doprawiamy solą (ostrożnie, jeśli chcecie później dodać do sosu inne, słone dodatki), pieprzem, gałką muszkatołową i chrzanem. Studzimy i mieszamy z tartym serem.

Szalotki kroimy w krążki, przesmażamy  na odrobinie oliwy. Po chwili dodajemy oczyszczone kurki. Grzyby odparowujemy.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Ciasto na tartę rozwałkowujemy na duży, cienki placek. Przekładamy do formy i dopasowujemy, odcinając nadmiar. Nakłuwamy widelcem i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku. Pieczemy przez ok. 15 minut.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika. Na spód wykładamy sos, a następnie kurki wraz z szalotką. Wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy kolejne 10 – 15 minut.

Tartę podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

————————————————————————————————-

Facebook_Wilmersburger Pizza 250g
Ser tarty Wilmersburger znajdziecie w sklepie Grubszy Temat.pl. Wykorzystać go możecie do pizzy, lasagne, spaghetti, a także jako dodatek do roślinnego beszamelu.

Reklamy

One thought on “WEGAŃSKA TARTA Z BESZAMELEM I KURKAMI

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s