WRAPY Z SEITANEM, WARZYWAMI I SOSEM Z AWOKADO

Jeśli szukacie przepisu na nieskomplikowany obiad/kolację albo nie wiecie, czym uraczyć nadchodzących gości – dziś służę pomocą!

Najbardziej pracochłonnym etapem tego dania było przygotowanie pszennych placków, choć z pewnością jest to zdrowsza alternatywa dla gotowców dostępnych w sklepach. Do „nadziania” tortilli wykorzystałam świeże i chrupiące warzywa, a całość podkręciłam zdrowym i bardzo prostym w wykonaniu sosem z awokado. Aby uzyskać szybkie, ale także pełnowartościowe danie, do mojego wrapa trafił „mięsny” dodatek – gyros od Veggyness, którym obdarzył mnie ostatnio sklep Grubszy Temat. Jeśli lubicie takie wersje zdrowszych dań typu fast food to mam dobrą nowinę – będzie ich więcej!

7

pszenne wrapy (4 sztuki):

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • pół kubka gorącej wody
  • dwie szczypty soli
  • 2 łyżki oliwy

DSC_0365

dodatki:

  • 200 g gyrosu Veggyness (do kupienia tutaj)
  • 2 pomidory
  • kawałek ogórka
  • mała czerwona cebula
  • mała czerwona papryka
  • mieszanka różnych sałat
  • ulubione kiełki

sos z awokado:

  • 1 średnie awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy limonki
  • 2 łyżki wody
  • posiekana natka lub kolendra
  • sól, pieprz

5

Zaczynamy od przygotowania pszennych placków. Do mąki wlewamy oliwę, dodajemy sól. Następnie dolewamy gorącą wodę (ok. 80 st.) i mieszamy całość drewnianą łyżką. Na koniec zagniatamy ciasto przez kilka minut i odstawiamy (jeśli bardzo klei się do rąk – dodajemy więcej mąki).

Ciasto dzielimy na 4 kulki. Muszą być zwarte i elastyczne. Blat posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na cienki placek (wierzch także posypujemy, aby nie przywierał do wałka). Aby uzyskać okrągły kształt, przykładamy duży talerz i tniemy nożem po obrysie, a resztkę ciasta łączymy z następną kulką. Tak samo postępujemy z pozostałymi plackami.

Placki smażymy na suchej patelni z dwóch stron przez ok. 3-4 minuty (aż zaczną się rumienić). Staramy się ich nie przesuszyć, aby można je było zawinąć. Jeszcze ciepłe przekładamy na talerz i owijamy folią spożywczą.

Przygotowujemy warzywa. Pomidory kroimy w ósemki, ogórka w plastry, paprykę w paski, a cebulę w krążki.

Wyjmujemy z opakowania gyros i chwilę podsmażamy na patelni.

Na końcu robimy sos z awokado. Miksujemy owoc z przeciśniętym czosnkiem, wodą, sokiem z limonki i przyprawami. Do masy dodajemy posiekaną natkę lub kolendrę.

Placek smarujemy sosem z awokado, układamy warzywa oraz kilka kawałków „mięcha” ( :) ). Zawijamy placek zaczynając od dołu, a kończąc na złożeniu boków. Podajemy z ulubionymi kiełkami.

4

———————————————————————————————–

unnamed
Kebab Gyros, którego użyłam w przepisie znajdziecie w sklepie internetowym Grubszy Temat.pl. To zdrowy kawałek treściwego „mięcha”, który wykorzystać możecie do wege wrapów, burrito, kebaba, sałatek lub innych smakołyków. Gyros jest gotowym, zamarynowanym w przyprawach produktem, który wystarczy podsmażyć na patelni.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s