KREM Z DYNI Z WĘDZONĄ PAPRYKĄ, MLECZKIEM KOKOSOWYM I SOKIEM Z LIMONKI

Skoro idzie jesień, na blogu nie mogło zabraknąć przepisu na krem z dyni. Sekretem głębokiego smaku tej zupy jest przede wszystkim aromatyczny bulion, a także przyrumieniona wcześniej cebulka z czosnkiem i wędzona papryka. Aksamitności doda jej z kolei mleko kokosowe, a nieco orzeźwiającego charakteru – kilka kropel soku z limonki. Zapraszam Was na moją ulubioną, rozgrzewającą wersję zupy z dyni.

DSC_0330

  • 2,5 litra aromatycznego bulionu warzywnego (wraz z warzywami)*
  • 1 kg obranej dyni, pokrojonej w grubą kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, pokrojonego w talarki
  • łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
  • szczypta chilli (jeśli lubisz, daj więcej)
  • 100 ml mleka kokosowego
  • kilka kropel soku z limonki
  • kiełki lub natka pietruszki do podania
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

*Jak przyrządzić aromatyczny bulion bez kostek rosołowych? Klik!

11999903_10207544994840667_1633232426_n

Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojoną dynię i gotujemy do miękkości razem z innymi warzywami (marchewką, selerem, pietruszką, itd.)

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulkę oraz czosnek i smażymy do momentu, aż uzyskają złocisty kolor. Delikatnie solimy.

Cebulkę i czosnek przekładamy do zupy, dodajemy wędzoną paprykę i gotujemy jeszcze kolejne 10 minut na małym ogniu. Do zupy dodajemy mleczko kokosowe i sok z limonki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chilli.

Zupę zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i blendujemy na gładki krem. Podajemy z kiełkami lub natką pietruszki. Do zupy można przygotować także chrupiące grzanki.

DSC_0332

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s