WEGAŃSKA PIZZA Z KARCZOCHAMI

Szary i ponury weekend to idealny powód, by przygotować domową pizzę. Na wierzchu placka pojawiły się jak zwykle zalegające w lodówce resztki warzyw oraz karczochy przywiezione z ostatniej podróży. Przy okazji, dzielę się z Wami prostym i zawsze udanym przepisem na cienkie i chrupiące ciasto. Do pizzy użyłam wegańskiego sera Wilmersburger, który sprawdził się idealnie, a do podania przyrządziłam home – made bazyliową oliwę.

na 1 dużą (ok.30 cm) lub dwie mniejsze pizze:

ciasto:

  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej (typ 660)
  • 10 g świeżych drożdży
  • pół szklanki letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta cukru

sos:

  • szklanka krojonych pomidorów
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier
  • zioła suszone (np. oregano, bazylia, prowansalskie)

reszta:

  • ok. 100 g tartego, roślinnego sera Wilmersburger (do kupienia TU)
  • kilka kwiatów karczochów z zalewy (mogą być też w oliwie)
  • 3 pieczarki, pokrojone w cienkie plastry
  • garść żółtej papryki, pokrojonej w kostkę
  • kilka krążków czerwonej cebuli
  • 2 garście świeżej bazylii
  • 3 łyżki oliwy + oliwa do smarowania blachy

DSC_02062

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy oliwę, sól i cukier oraz rozpuszczone drożdże. Zagniatamy ciasto, posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

Na patelni podgrzewamy krojone pomidory, dodajemy koncentrat, zioła, drobno pokrojony czosnek i przyprawy. Smażymy na małym ogniu, aż sos nieco odparuje i zgęstnieje. Następnie miksujemy na gładką masę.

Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni (lub do możliwie najwyższej temperatury). Ciasto wyjmujemy z miski i rozwałkowujemy na kształt koła. Podsypujemy mąką, jeśli to konieczne. Przenosimy na wysmarowaną oliwą blachę i nadajemy ewentualny kształt. Podpiekamy sam placek przez ok. 2 minuty i wyciągamy.

Podpieczony placek smarujemy dość obficie sosem pomidorowym. Na sos kładziemy ser, a na ser resztę składników. Pieczemy kolejne 5-7 minut.

Bazylię drobno kroimy i mieszamy z oliwą (można zmiksować). Skrapiamy gotową pizzę.

DSC_02288————————————————————————————————-

Facebook_Wilmersburger Pizza 250g
Ser marki Wilmersburger znajdziecie w sklepie GrubszyTemat.pl. Smakuje i pachnie zaskakująco podobnie do tradycyjnego sera żółtego, świetnie sprawdza się na pizzy i innych zapiekankach. Swoje najlepsze właściwości wydobywa w kontakcie z płynnym podkładem (np. pomidorowym sosem).
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s