MALINOWY TOFURNIK

Po udanym deserze, jakim były mini serniczki czekoladowe z wiśniami, nabrałam ochoty na kolejną słodkość z udziałem tofu. Zaletą ciast z użyciem tego sojowego serka jest to, że nie trzeba ich piec – to spory plus, szczególnie w letnim sezonie. Tym razem główną rolę odegrały maliny. Dodałam je zarówno do „serowej” masy, aby przełamać smak mdłego tofu, a także wykorzystałam do malinowej galaretki, która dodatkowo ładnie ozdabia ciasto. Na samym dole tofurnika znajdziecie cienką warstwę z nerkowców, daktyli i kakao. Jeśli nie macie czasu lub składników, można ją całkowicie pominąć lub zrobić inny, ulubiony spód, np. z pokruszonych herbatników.

11903375_10207449730139109_1818946427_n

na małą formę do tortu (16cm):

spód:

  • 100 g nerkowców, namoczonych przez godzinę
  • 8 daktyli, namoczonych przez godzinę
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • łyżeczka kakao (opcjonalnie)

masa serowa:

  • 170 g tofu naturalnego
  • puszka mleka kokosowego
  • 3 łyżki brązowego cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki malin
  • 6 g agaru (ok. 1,5 łyżeczki)

galaretka malinowa:

  • szklanka malin
  • łyżka cukru
  • odrobina wody
  • 1 łyżeczka agaru

11903318_10207449730059107_64059663_n

  1. Spód: Odcedzone orzechy mielimy w malakserze. Namoczone daktyle miksujemy/blendujemy na gładką masę, łączymy z nerkowcami, olejem kokosowym i kakao. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę i dokładnie rozprowadzamy. Wstawiamy do lodówki.
  2. Masa serowa: W blenderze kielichowym umieszczamy tofu, sok z cytryny i maliny. Miksujemy przez chwilę i zostawiamy. W garnuszku podgrzewamy mleko kokosowe, rozpuszczamy w nim cukier. W niewielkiej ilości wody mieszamy agar do całkowitego rozpuszczenia, po czym wlewamy go do mleka. Doprowadzamy płyn do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Masę lekko studzimy, przelewamy do tofu i miksujemy na pełnych obrotach przez kilka minut do uzyskania jednolitej, aksamitnej masy. Przelewamy całość na schłodzony wcześniej spód. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
  3. Galaretka: (robimy ją po kilku godzinach, aż masa serowa stężeje): Maliny miksujemy na gładko. Podgrzewamy w rondelku. Agar mieszamy z odrobiną wody i cukrem. Wlewamy do malin, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Zalewamy wierzch tofurnika i odstawiamy do lodówki. Chłodzimy całość najlepiej przez noc.

11910781_10207449729579095_1104972190_n

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s