MAKARON RYŻOWY Z WARZYWAMI I ZIELONĄ PASTĄ CURRY

Wracam do żywych. Pierwsza połowa sierpnia była dla mnie czasem totalnego relaksu, a towarzysząca jej fala upałów skutecznie odciągnęła mnie od gotowania. Niezmiernie ucieszyła mnie wieść o nadchodzącym ochłodzeniu, w końcu bez boleści będę mogła wziąć się za pieczenie chleba, czy gotowanie moich ulubionych zup. Na dzisiaj jednak przygotowałam coś bardzo niezobowiązującego, z orientalną nutą, dodatkowo nadal odpowiedniego na lato. 

DSC_9854

  • 200 g makaronu ryżowego z tapioką
  • 2 małe cebulki
  • kawałek pora (biała część)
  • mała cukinia
  • mała, czerwona papryka
  • mała marchew
  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • pół lub cała papryczka chilli
  • garść grzybów mun (namoczonych i obgotowanych)
  • szklanka wody
  • kilka kropel sosu sojowego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka zielonej pasty curry
  • sól
  • oliwa

DSC_9860

Cebulę, chilli i por kroimy w krążki, a resztę warzyw w cienkie paski.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy marchew, grzyby, paprykę, chilli, cebulę i por. Delikatnie solimy, smażymy ok. 5 – 7 minut.

Po tym czasie dodajemy cukinię i kapustę i smażymy razem jeszcze ok. 5 minut. Dodajemy odrobinę soli i skrapiamy sosem sojowym. Warzywa mają być pół – surowe.

Całość podlewamy szklanką wody, dodajemy koncentrat i pastę curry, doprawiamy.

Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podajemy z warzywami i lekkim sosem.

DSC_9857

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s