TAGLIATELLE Z CUKINII Z PESTO I SŁONECZNIKIEM

To danie dla prawdziwie zabieganych zawodników lub takich, co zwyczajnie nie lubią stać długo przy garach. Makaron z cukinii to zdecydowanie szybka opcja na bardzo lekki obiad lub przekąskę. Warto przygotować go właśnie teraz, kiedy cukinie kosztują grosze. 

DSC_9773

na 1 sporą porcję:

  • 2 małe cukinie
  • 2 łyżki pesto rosso
  • pół szklanki uprażonego słonecznika
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • mała dymka
  • oliwa z oliwek
  • świeża bazylia lub oregano

Cukinię dokładnie myjemy. Jeśli wolimy, obieramy ją. Kroimy za pomocą zwykłej obieraczki do gniazda nasiennego, a każdy pasek przecinamy nożykiem na pół (chyba, że jesteście w posiadaniu odpowiedniej obieraczki, która pokroi Wam warzywo na cienkie paseczki).

Paski cukinii posypujemy solą i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, dusimy na niej pokrojoną drobno dymkę i czosnek.

Kiedy warzywa zmiękną dodajemy cukinię i smażymy na dużym ogniu bardzo krótko (max. 5 min.).

Pod koniec smażenia dodajemy pesto i uprażony słonecznik, ewentualnie solimy i pieprzymy.

Podajemy z posiekanymi, świeżymi ziołami. DSC_9760

Reklamy

One thought on “TAGLIATELLE Z CUKINII Z PESTO I SŁONECZNIKIEM

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s