WEGAŃSKI MAJONEZ VITAQUELL – RECENZJA

Jeszcze do niedawna pod hasłem majonez kryło się połączenie surowych żółtek, musztardy, octu i oleju, a dziś głównym składnikiem tego klasyka może być tofu, orzechy, roślinne mleka, czy nawet fasola. Mimo, że nie jestem weganką, roślinne zamienniki często goszczą w mojej kuchni. Ostatnio wpadł mi w ręce jeden z majonezów bez jajek marki Vitaquell, który zdecydowanie jest produktem godnym polecenia.

DSC_9683Skład: olej słonecznikowy (50%)*, woda, cukier trzcinowy surowy*, ocet winny brandy*, nasiona gorczycy*, ocet jabłkowy*, sól morska, białko groszku, dekstroza*, substancja zagęszczająca guma guar*, curry*(zawiera seler*), *składniki ekologiczne

Zapach. Pachnie prawdziwym majonezem. Najbardziej wyczuwalny jest ocet. Po pierwszym niuchu chcę od razu podjeść go łyżeczką.

Wygląd. Po otwarciu nie wita nas kręciołek, jak w reklamach popularnych majonezów. Jest białego koloru, widać w nim kawałeczki gorczycy. Masa wydaje się być nie tak gęsta, jak w tradycyjnym, a raczej nieco glutowata.

Smak. W smaku, jak i w zapachu nadal wyczuwa się dość mocno ocet, ale osobiście mi to nie przeszkadza. Konsystencja jest bardziej „luźna”, mało kremowa, jednak produkt naprawdę w znacznym stopniu przypomina tradycyjny majonez na bazie jajek. DSC_9698 Plusy:

  • ma mniej kalorii niż tradycyjny (na 100 ml – 472 kcal, tradycyjny ok. 670 kcal)
  • wyprodukowany z ekologicznych składników
  • smak bardzo zbliżony do tradycyjnego majonezu
  • świetny do dipu, sałatek, na kanapki
  • całkiem wydajny

Minusy:

  • jest drogi (ok. 11 zł za 250 ml)
  • nieco luźna konsystencja
  • dla niektórych zapach może być zbyt „octowy”
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s