JAK SOBIE RADZIĆ BEZ KOSTEK ROSOŁOWYCH?

Sama chemia. Tak w dwóch słowach opisać można zawartość popularnych kostek rosołowych, ale także przypraw w proszku, czy „ukochanej” Maggi, które od lat podkręcają smak potraw w polskich domach. Poza ogromną dawką soli i znikomą zawartością tłuszczów roślinnych lub zwierzęcych znajdziemy w nich szereg zagrażających naszemu zdrowiu składników, tj. glutaminian sodu, inozynian disodowy, guanylan disodowy, a także barwniki i sztuczne aromaty.

11733376_1041784902507375_1110203688_n

Jak na nasz organizm działają tego typu substancje spożywane w nadmiernych ilościach? (źródło: Ulica Ekologiczna)

Glutaminian sodu (E621):

  • wywołuje sztuczny apetyt, powoduje tzw. syndrom restauracji chińskiej (stąd nadmierne pocenie, kołatanie serca, migrena, podwyższone ciśnienie krwi, problemy żołądkowe, skurcze mięśni)
  • spożywany w większych ilościach może prowadzić do uszkodzeń siatkówki i zaburzeń hormonalnych
  • wpływa na występowanie otyłości i nadwagi

Guanylan disodowy (E 627):

  • wywołuje bóle głowy, problemy z wypróżnianiem się

Inozynian disodowy (E 631):

  • wywołuje bóle głowy, nudności, przyspieszone bicie serca, osłabienie, bezsenność

Kostki to tani, a przede wszystkim szybki sposób na „dopieszczenie” jedzenia. Uzależniają nasz organizm, bez nich każda potrawa jest mdła i bez smaku. Sama wiem, jak trudno odzwyczaić się od tego typu chemicznych kusicieli, dlatego dziś podzielę się z Wami moimi metodami, które pozwolą Wam pożegnać się z nimi raz na zawsze :)

1. Magia warzyw

Podstawą esencjonalnego bulionu są warzywa. Do przygotowania wywaru używam przede wszystkim dużego pęczka włoszczyzny (na ok. 3 litry wody), składającego się z marchwi, pietruszki wraz z nacią, selera wraz z liśćmi i pora. Wszystkie warzywa warto wstępnie krótko przesmażyć na odrobinie oliwy z oliwek. Do tego zestawu koniecznie dołączcie opalane łupiny cebuli. Nadadzą Waszej zupie głębokiego smaku.

DSC_9168

2. Magia przypraw

Niezbędnymi przyprawami perfekcyjnego bulionu są: ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz w ziarnach. To połączenie sprawi, że Wasz bulion będzie bardziej aromatyczny, tym bardziej, jeśli zostawicie w nim przyprawy na noc.

DSC_9594

Na rynku pojawiły się ostatnio pożyteczne torebki, które tworzą kompozycję potrzebną w przyrządzeniu aromatycznej zupy. Przykładowo, Piramidka Smaku (Lidl) posiada w swoim składzie ziele angielskie, liść laurowy, cebulę paloną, pieprz oraz korzeń lubczyku.

DSC_8742

3. Magia lubczyku

Wyrzuć kostki i Maggi, a zamiast nich zasadź lubczyk! Ta roślina to must have w Waszej kuchni i obowiązkowy dodatek do zup. Kojarzona jest z piątym smakiem umami, który odpowiedzialny jest za odczuwanie przyjemności podczas jedzenia. Lubczyk ma bardzo intensywny zapach i smak. Po posiekaniu garstki listków, dłonie wspaniale pachną cały dzień!

DSC_8765

4. Magia sosu sojowego

Sos sojowy to naturalny wzmacniacz niemal każdej potrawy. Naturalny, o ile wybierzemy taki, który w swoim składzie posiadać będzie wodę, ziarna soi, pszenicę i sól. Już kilka kropel potrafi wyostrzyć smak potrawy, także tej niekoniecznie azjatyckiej.

DSC_9599

5. Magia domowych bulionetek

Ostatnio na blogu dzieliłam się przepisem na domową bulionetkę. Warto poświęcić trochę czasu, aby później móc wygodnie korzystać z gotowej bazy do zup, sosów, czy gulaszy. Pastę możecie zawekować, zamrozić lub przechowywać do kilku tygodni w lodówce. Każdej potrawie doda mocno warzywnego smaku i aromatu, a bulionowi nada dodatkowo apetycznego, żółtego koloru.

DSC_9187

6. Magia eko produktów

W ostateczności, sztuczne i chemiczne specyfiki możecie zastąpić dostępnymi na rynku, ekologicznymi produktami. W parze z dobrym składem idzie niestety wysoka cena, dlatego polecam polować na nie w cenach promocyjnych. Poniżej ekologiczna kostka warzywna z Rossmanna, a w składzie prawie wszystkie składniki z upraw ekologicznych: sól morska, olej palmowy, skrobia kukurydziana, skoncentrowany sok warzywny, por, marchew, syrop glukozowy, cukier karmelowy, przyprawy, cebula, zioła, czosnek, pasternak, pomidory, olej słonecznikowy. Na pewno będzie to lepszy zamiennik dla popularnych, ogólnodostępnych artykułów, choć nie ukrywam, że zatrzymanie się na punkcie 5 będzie dla Was zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem :)

11756674_1041784812507384_1330471931_n

Uważasz, że artykuł był przydatny?

Po więcej inspiracji zapraszam Cię na mój profil na Facebooku!

Jestem też na Instagramie i Pintereście!

Reklamy

4 thoughts on “JAK SOBIE RADZIĆ BEZ KOSTEK ROSOŁOWYCH?

  1. Ja to nie mogę czasami zrozumieć jak te chemiczne kostki mogą być tak popularne? Trochę takie pójście na łatwiznę. A przecież bulion ugotowany na świeżej włoszczyźnie, koniecznie z dodatkiem lubczyku to niebo, bez porównania!

    Pozdrawiam :)

    Polubione przez 2 ludzi

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s