ZUPA Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ, KALAFIOREM, FASOLKĄ I PAPRYKĄ PALERMO

Temperatura nieco spadła, dlatego z przyjemnością mogę przyrządzać moje ukochane zupy. Latem najbardziej lubię te lekkie, niezabielane, z dużą ilością sezonowych warzyw, ugotowanych al dente. Ostatnio dzieliłam się z Wami przepisem na minestrone, dziś zapraszam na kolejny talerz – tym razem bardzo pożywnej zupy „light” z kaszą jęczmienną.

DSC_9522

  • 2,5 litra osolonego wywaru warzywnego (przygotowany np. z warzywnej bulionetki)
  • 1 mały kalafior
  • 3 garście żółtej fasolki szparagowej
  • 1 papryka palermo (można zastąpić zwykłą, czerwoną)
  • 3/4 szkl. kaszy jęczmiennej
  • pęczek natki pietruszki
  • pieprz, sól
  • pół łyżeczki curry
  • szczypta chili

DSC_9528

Do gotującego się wywaru wrzucamy kaszę. Gotujemy ok. 10 min. pod przykryciem.

Następnie dorzucamy do zupy fasolkę, różyczki kalafiora i pokrojoną w paski paprykę. Gotujemy, aż kalafior będzie pół-miękki. Pod koniec gotowania dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.

Zupę doprawiamy pieprzem, solą, curry i chili.

DSC_9533

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s