PROSTE FASZEROWANE CUKINIE

Faszerowane warzywa pojawiają się w moim domu bardzo często. Stanowią pożywny, niskokaloryczny obiad, który dodatkowo pięknie prezentuje się na stole. Faszerować można nie tylko cukinie, ale i pomidory, cebule, papryki, czy bakłażany. Tak podane warzywa to idealna opcja na letni obiad, czy na przystawkę podczas wspólnej kolacji ze znajomymi. Do farszu można również dodawać inne, ulubione składniki. Dziś podaję Wam najprostszą wersję, niewątpliwie pyszną w swej prostocie.

11693097_1034515793234286_790409185_n

  • 2 cukinie okrągłe
  • 100 g ugotowanego brązowego ryżu
  • kilka małych, jędrnych pieczarek ( w sezonie świetnie sprawdzą się też kurki)
  • 1 marchew
  • 1 cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • szczypta ostrej papryki
  • garść świeżej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • bułka tarta

11667051_1034515799900952_1055011932_n

Cukinie wydrążamy łyżką, wyrzucamy pestki, a resztę miąższu rozdrabniamy nożem i przekładamy do miski. Ścianki cukinii powinny mieć ok. 1 cm. grubości. Marchew ścieramy na tarce o małych oczkach.

Na oliwie podduszamy pokrojoną drobno cebulkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili wrzucamy pokrojone drobno pieczarki, startą marchew oraz posiekaną cukinię i podsmażamy razem aż zmiękną. Solimy i pieprzymy.

Do warzyw dodajemy ugotowany wcześniej ryż, posiekane zioła i przyprawy. Smażymy chwilę i odstawiamy do ostygnięcia.

Łyżką nakładamy farsz do wydrążonych cukinii, a wierzch posypujemy bułką tartą.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim cukinie.

Zapiekamy w 180 stopniach (z termoobiegiem) przez ok. 30 minut (sprawdzamy widelcem, czy cukinia jest miękka).

Podajemy z ulubioną sałatką.

11696841_1034515789900953_292421755_n

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s