WEGAŃSKA TARTA Z BUDYNIEM I BORÓWKAMI – VEGAN TART WITH CUSTARD AND BERRIES

SCROLL DOWN FOR ENGLISH

Słodka tarta to idealny pomysł na weekend. Ciasto i krem robię zwykle z samego rana, kiedy temperatura jeszcze pozwala mi na włączenie kuchenki. Tarty piekę często – te wytrawne i te na słodko, jednak był to mój pierwszy raz z wegańską wersją. Ciasto wychodzi kruche, ale nieco twardsze od tradycyjnej wersji. Najbardziej jednak brakuje mi w nim maślanego smaku. Ważne także, aby do budyniowego kremu użyć dobrej jakości mleka roślinnego. Najlepiej takiego, które smakuje Wam do picia. Jak na pierwszą próbę, to wyszło naprawdę dobrze, dlatego chętnych na eksperymenty zapraszam po przepis :)

11124431_1034515783234287_1441278260_n

na formę o średnicy 24 cm:

Ciasto:

(przepis inspirowany skorakq cooks):

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 0,25 szkl. oliwy z oliwek
  • chłodna woda
  • szczypta soli

Krem i dodatki:

  • 1,5 szkl. dobrego mleka roślinnego (np. Alpro waniliowe)
  • 10 g cukru z prawdziwą wanilią
  • cukier puder
  • mąka ziemniaczana
  • sok z cytryny
  • 250 g borówek
  • tarta gorzka czekolada

11652123_1034515813234284_1330576526_n

Mąkę mieszamy z solą, a następnie z oliwą, aż wytworzą się grudki. Następnie dodajemy po odrobinie wody, cały czas zagniatając ciasto, do momentu aż przestanie kleić się rąk i wszystkie składniki się połączą. Tworzymy kulkę i odstawiamy.

W rondlu podgrzewamy szklankę mleka, dodajemy cukier z wanilią i mieszamy. Następnie dosładzamy według gustu zwykłym cukrem.

Pozostałą część zimnego mleka mieszamy z łyżką mąki ziemniaczanej. Wlewamy do rondla i energicznie mieszamy. Powtarzamy czynność, aby uzyskać zadowalającą konsystencję gęstego budyniu.

Ciasto na spód rozwałkowujemy i układamy w formie. Palcami dopasowujemy do naczynia, zaginając też boki.

Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy (np. ziarnami suchej fasoli). Pieczemy 10 -15 minut.

Zdejmujemy fasolę, papier i pieczemy ciasto jeszcze dodatkowe 5 minut do zarumienienia. Wyjmujemy z pieca i studzimy.

Zimny budyń skrapiamy sokiem z cytryny. Wykładamy go na upieczony spód, układamy borówki i dekorujemy tartą czekoladą (najlepiej grube wiórki).

11657567_1034515509900981_704843266_n

ENG

for a cake form of 24 cm:

Pastry:

(recipe inspired by skorakq cooks):

1.5 cups whole wheat flour
0.25 cup olive oil
cool water
pinch of salt
Cream and toppings:

1.5 cups of good vegetable milk (e.g. Alpro vanilla milk)
10 g sugar with real vanilla
icing sugar
potato flour
lemon juice
250 g blueberries
grated dark chocolate

Mix the flour with the salt and then the oil until lumps form. Then add water a little at a time, kneading until the dough no longer sticks to your hands and all the ingredients are combined. Form a ball and set aside.

Heat up a glass of milk in a saucepan, add the sugar and vanilla and mix. Then sweeten with sugar according to your taste.

Mix the rest of the cold milk with a spoonful of potato flour. Pour into the saucepan and stir vigorously. Repeat the operation to obtain a satisfactory consistency of thick pudding.

Roll out the dough and place in the tin. Using your fingers, fit it into the tin, folding the sides too.

Preheat the oven to 175 degrees. Prick the dough with a fork, cover with baking paper and weigh down (e.g. dry beans). Bake for 10 -15 minutes.

Remove the beans and the paper and bake for an additional 5 minutes until browned. Remove from the oven and cool.

Drizzle the cold pudding with lemon juice. Spread it on the baked bottom, arrange the blueberries and decorate with grated chocolate (preferably coarse shavings).

Jedna myśl na temat “WEGAŃSKA TARTA Z BUDYNIEM I BORÓWKAMI – VEGAN TART WITH CUSTARD AND BERRIES

Dodaj komentarz