WEGAŃSKA TARTA Z BUDYNIEM I BORÓWKAMI

Słodka tarta to idealny pomysł na weekend. Ciasto i krem robię zwykle z samego rana, kiedy temperatura jeszcze pozwala mi na włączenie kuchenki. Tarty piekę często – te wytrawne i te na słodko, jednak był to mój pierwszy raz z wegańską wersją. Ciasto wychodzi kruche, ale nieco twardsze od tradycyjnej wersji. Najbardziej jednak brakuje mi w nim maślanego smaku. Ważne także, aby do budyniowego kremu użyć dobrej jakości mleka roślinnego. Najlepiej takiego, które smakuje Wam do picia. Jak na pierwszą próbę, to wyszło naprawdę dobrze, dlatego chętnych na eksperymenty zapraszam po przepis :)

11124431_1034515783234287_1441278260_n

na formę o średnicy 24 cm:

Ciasto:

(przepis inspirowany skorakq cooks):

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 0,25 szkl. oliwy z oliwek
  • chłodna woda
  • szczypta soli

Krem i dodatki:

  • 1,5 szkl. dobrego mleka roślinnego (np. Alpro waniliowe)
  • 10 g cukru z prawdziwą wanilią
  • cukier puder
  • mąka ziemniaczana
  • sok z cytryny
  • 250 g borówek
  • tarta gorzka czekolada

11652123_1034515813234284_1330576526_n

Mąkę mieszamy z solą, a następnie z oliwą, aż wytworzą się grudki. Następnie dodajemy po odrobinie wody, cały czas zagniatając ciasto, do momentu aż przestanie kleić się rąk i wszystkie składniki się połączą. Tworzymy kulkę i odstawiamy.

W rondlu podgrzewamy szklankę mleka, dodajemy cukier z wanilią i mieszamy. Następnie dosładzamy według gustu zwykłym cukrem.

Pozostałą część zimnego mleka mieszamy z łyżką mąki ziemniaczanej. Wlewamy do rondla i energicznie mieszamy. Powtarzamy czynność, aby uzyskać zadowalającą konsystencję gęstego budyniu.

Ciasto na spód rozwałkowujemy i układamy w formie. Palcami dopasowujemy do naczynia, zaginając też boki.

Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy (np. ziarnami suchej fasoli). Pieczemy 10 -15 minut.

Zdejmujemy fasolę, papier i pieczemy ciasto jeszcze dodatkowe 5 minut do zarumienienia. Wyjmujemy z pieca i studzimy.

Zimny budyń skrapiamy sokiem z cytryny. Wykładamy go na upieczony spód, układamy borówki i dekorujemy tartą czekoladą (najlepiej grube wiórki).

11657567_1034515509900981_704843266_n

Reklamy

One thought on “WEGAŃSKA TARTA Z BUDYNIEM I BORÓWKAMI

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s