DOMOWA BULIONETKA WARZYWNA

Domowa bulionetka to coś, co z pewnością przyda Wam się w kuchni na co dzień. To także o niebo lepsza alternatywa dla kupnych kostek, czy sypkich przypraw, które są niezdrowe i uzależniające. O innych metodach, które zwalczą lub chociaż ograniczą sięganie po takie specyfiki napiszę w osobnym poście, a tymczasem zapraszam po niezastąpiony przepis na własny wyrób, idealny jako baza do zup, sosów, czy innych potraw. Masę można przechowywać w lodówce do kilku tygodni*, a większą ilość zawekować. Polecam również masę zamrozić – dzięki dużej ilości soli nie zamarznie całkowicie, nie popsuje się i będzie wygodna w dozowaniu. Dzięki niej wzmocnisz smak każdej potrawy, a bulion będzie esencjonalny i aromatyczny.

DSC_9209

na dwa słoiki pojemności 0,3 l:

  • 4 średnie, młode marchwie
  • 2 średnie pietruszki
  • 1 młody seler
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • spory pęczek świeżego lubczyku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren pieprzu
  • płaska łyżeczka kurkumy
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki soli
  • oliwa z oliwek

DSC_9198

Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Zasypujemy solą i odstawiamy na ok. godzinę.

Czosnek, lubczyk, ziarna ziela, pieprzu rozdrabniamy i ucieramy w moździerzu (lub miksujemy w malakserze).

Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy 4-5 łyżek oliwy z oliwek, przekładamy warzywa, przyprawiamy kurkumą, gałką, dodajemy całe liście laurowe i zmiksowany wcześniej czosnek z przyprawami.

Dusimy warzywa, aż będą bardzo miękkie.

Liście laurowe wyciągamy z warzyw (nie wyrzucamy!) i masę dodatkowo blendujemy na gładko.

Pastę ponownie doprowadzamy do wrzenia, dodajemy liście laurowe i przekładamy do słoiczków.

11329554_10206879910413972_445251834_n

DSC_9187

* do 3 tygodni według własnych testów

Reklamy

11 thoughts on “DOMOWA BULIONETKA WARZYWNA

    1. Aga, póki co przechowuję niezawekowaną od tygodnia i jest ok. za jakiś czas uzupełnię dokładnie przepis, ale myślę, że do dwóch tygodni spokojnie. Innym, dobrym wyjściem jest zamrożenie – dzięki sporej ilości soli nie zamarznie do końca, a na pewno zachowa świeżość na długo. Pozdrawiam!

      Polubienie

      1. Dziękuję bardzo za odpowiedź! Na pewno wypróbuję Twój przepis, bo bardzo mi się podoba. Pozdrawiam!

        Polubienie

  1. Witam.
    Właśnie niedawno zrobiłam już drugi raz domowa bulionetke warzywna. Jest naprawdę rewelacyjnym rozwiązaniem do zup, sosów i do mięsa w moim przypadku ponieważ mam 2 letniego synka i staram się gotowac smacznie i zdrowo dla całej rodzinki. Jestem zafascynowana domowa bulionetka ponieważ jest zdrowa bez żadnych konserwantów , bez ulepszaczy smaku i innej chemii.
    Polecam wszystkim z czystym sumieniem.
    Jesli spróbujesz to nie pożałujesz a smak i aromat bulionetki jest WSPANIAŁY.

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s