SAŁATKA Z BOBU I MŁODYCH ZIEMNIAKÓW

Po małej przerwie (wybaczcie, broniłam magistra) znów działam w kuchni! Obecnie jest tyle młodych warzyw, że nie wiadomo, na co się zdecydować. Z jednej strony łapię ostatnie szparagi, z drugiej zaś mam ochotę na nowości, które pojawiają się na straganach. Dziś jednak nie miałam dylematu, kiedy moim oczom ukazał się BÓB! Po ugotowaniu, zanim na poczekaniu zaczniecie pałaszować pyszne fasolki, proponuję odłożyć garść i wykorzystać do letniej sałatki. Równie smacznie będzie, kiedy podacie ją z sadzonym jajkiem :)

DSC_9237

Na 2-3 porcje:

  • 8 małych, młodych ziemniaków
  • 0,5 kg młodego bobu
  • 2 garście prażonego słonecznika
  • 3 łyżki masła (można zastąpić oliwą)
  • kilka liści świeżej mięty
  • sól, pieprz
  • odrobina cukru
  • sok z cytryny

DSC_9221

W garnku gotujemy wodę. Dodajemy ok. łyżeczkę cukru. Bób płuczemy i wrzucamy do wody. Gotujemy ok. 10 minut, a pod koniec gotowania solimy wodę.

Młode ziemniaki należy oskrobać, dokładnie umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i odparowujemy.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojone w połówki ziemniaki i chwilę smażymy. Następnie dodajemy bób (młody razem ze skórką), prażony słonecznik, sól, pieprz i posiekaną miętę.

Wszystko razem smażymy przez ok. 5 minut.

Przed podaniem skrapiamy sałatkę sokiem z cytryny. Można ją jeść na ciepło lub zimno.

DSC_9229

DSC_9219

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s