WARZYWNA MINESTRONE

Minestrone to po prostu włoska zupa na bazie warzyw. Podawana jest na różne sposoby, najważniejsze jednak, aby była lekka i przygotowana z sezonowych produktów. A o to ostatnie obecnie nie trudno – stragany wręcz uginają się pod ciężarem pysznych, pełnych witamin roślin. Pędźcie zatem na Wasze targowiska, ja tymczasem dzielę się moim sposobem na letnia zupę :)

11356223_1027546470597885_2031167791_n

  • 2,5 – 3 l wywaru warzywnego*
  • 3 młode marchewki
  • 2 młode pietruszki
  • młody seler
  • dwie garście żółtej fasolki szparagowej
  • 1 kalarepa
  • 2 duże pomidory malinowe
  • ok. 200 g drobnego makaronu
  • pęczek koperku
  • kilka gałązek świeżego lubczyku
  • sól
  • oliwa z oliwek

* w wodzie gotujemy drobno pokrojone młode marchewki, seler (wraz z liśćmi), pietruszkę, por, ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu. Dodajemy także łyżkę oliwy. Przed włożeniem innych warzyw wyciągamy liście.

11354889_1027546467264552_1732324619_n

Do gotującego się bulionu dodajemy drobno pokrojoną fasolkę oraz kalarepę.

Po ok. 15 minutach dorzucamy pokrojone w kostkę i obrane ze skórki pomidory.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie i hartujemy zimną wodą.

Zupę doprawiamy, dodajemy posiekany koperek i lubczyk. Podajemy z makaronem.

11418266_1027546473931218_701053575_n

Reklamy

One thought on “WARZYWNA MINESTRONE

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s