MAKARON RYŻOWY Z ZIELONYMI WARZYWAMI

Szparagi, cukinia, kapusta i groszek – te wszystkie zielone pyszności znajdziecie w dzisiejszym daniu. A żeby było Wam lżej do towarzystwa ugotujcie makaron ryżowy i skropcie go odrobiną sosu sojowego. No i proszę, lekki, wiosenny obiad gotowy :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

na 2-3 porcje:

  • 250 g makaronu ryżowego
  • 1 młoda cebulka
  • szklanka groszku (mrożonego lub w sezonie świeżego)
  • 1 mała cukinia
  • 2 liście młodej kapusty
  • 5 szparagów
  • sól
  • jasny sos sojowy
  • oliwa z oliwek

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cebulę kroimy w pół – krążki i dusimy na oliwie.

Szparagi obgotowujemy lub gotujemy na parze.

Cukinię obieramy za pomocą obieraczki do warzyw, aby otrzymać długie wstążki. Kapustę drobno szatkujemy.

Do podduszonej cebuli dodajemy wstążki cukinii i kapustę. Dusimy razem, solimy.

Kiedy warzywa zmiękną dodajemy pokrojone w cząstki szparagi i groszek. Smażymy chwilę i zdejmujemy z ognia.

Makaron ryżowy gotujemy i odcedzamy. Skrapiamy sosem sojowym i mieszamy z warzywami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

One thought on “MAKARON RYŻOWY Z ZIELONYMI WARZYWAMI

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s