KROKIETY ZIEMNIACZANO – SEROWE

Dziś prosto – dla sympatyków ziemniaków i sera. Do krokietów pasuje praktycznie każdy sos i każdy warzywny dodatek. Równie dobrze smakują w chrupiącej panierce, zaraz zdjęte z patelni, ale i kiedy poleżą dłuższą chwilę w sosie. 

DSC_8224

Na ok. 12 małych krokietów:

  • 4 średnie ziemniaki, ugotowane w mundurkach
  • 250 g serka typu włoskiego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • mąka (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • olej
  • *do podania sos (u mnie śmietanowo – pomidorowy) i ulubione dodatki

DSC_8238

DSC_8248

Cebulę i czosnek drobno kroimy, podduszamy na oleju i lekko solimy.

Ziemniaki obieramy i dukamy z serem. Dodajemy przesmażoną cebulę, czosnek, zioła, sól i pieprz.

Jeśli masa nie jest zwarta i elastyczna, dodajemy odrobinę mąki.

Jajko roztrzepujemy, solimy i pieprzymy.

Nabieramy dużą łyżką masę i formujemy kulki (lub inny, dowolny kształt).

Moczymy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce.

Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy krokiety z obu stron na złoty kolor.

DSC_8235

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s