NAJLEPSZE FLACZKI Z BOCZNIAKÓW

Choć internet pełen jest już przepisów na flaczki z boczniaków, nie byłabym sobą nie wrzucając własnej wersji. Jako, że potrawę tę przyrządzam bardzo często, a dodatkowo podbijam nią także oporne kubki smakowe mięsożerców, blog bez niej byłby niekompletny. Przepis polecam zachować i odtworzyć przy najbliżej okazji rodzinnego spotkania :)

DSC_8152

na 3 porcje:

  • pęczek włoszczyzny
  • pęczek lubczyku
  • 1,5 – 2 l wody
  • 250 g boczniaków
  • 1 cebula (+ opalone łupiny)
  • olej do smażenia
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz, sól
  • łyżka sosu sojowego ciemnego
  • łyżka majeranku

DSC_8173

Włoszczyznę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

W garnku rozgrzewamy ok. 2 łyżki oleju i przesmażamy włoszczyznę przez ok. 5 minut.

Do garnka z włoszczyzną wlewamy 1,5 litra wody, dodajemy ziele, liść laurowy, opalone łupiny cebuli, sos sojowy i gotujemy wszystko przez ok. godzinę.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Przesmażamy posiekaną cebulę oraz boczniaki pokrojone w paski. Solimy i pieprzymy.

Do warzyw dodajemy boczniaki i nadal gotujemy. Doprawiamy „rosół” majerankiem, solą, pieprzem.

Opcjonalnie wyciągamy z wody lubczyk, pietruszkę i seler.

DSC_8178

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s