SZPARAGI I JAJKO W MUSZTARDOWYM BESZAMELU

Sezon na szparagi oficjalnie rozpoczęty. Na targach i w sklepach pięknie prezentują się moje ulubione warzywa, choć ich cena, póki co, jeszcze może odstraszyć. Pierwsze szparagi zwykle przyrządzam w najprostszy, lecz bajecznie pyszny sposób. Podaję je z jajkiem sadzonym lub gotowanym, a całość polewam musztardowym sosem beszamelowym. Na takie danie też zapraszam Was i dziś. I spieszcie się zajadać szparagi, tak szybko odchodzą!

11195427_1007587289260470_1407916956_n

na 2 porcje:

  • 500 g zielonych szparagów
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • mała czerwona cebula
  • 3 łyżki masła
  • 2-3 łyżki mąki
  • zimne mleko
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz, sól

szparag

11253878_1007587305927135_896407724_n

Na patelni rozgrzewamy masło i podduszamy na nim drobno posiekaną cebulę.

Kiedy cebula zmięknie dodajemy ok. 2 – 3 łyżek mąki pszennej i tworzymy zasmażkę. Często mieszamy.

Po kilku minutach wlewamy na patelnie zimne mleko (na początek ok. 1 szklankę) i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki.

Jeśli sos mocno gęstnieje, dolewamy stopniowo więcej mleka.

Kiedy konsystencja beszamelu jest zadowalająca doprawiamy solą, pieprzem, gałką i musztardą. Dokładnie mieszamy.

Szparagi myjemy i odcinamy stwardniałe końcówki. Gotujemy na parze lub w gotującej wodzie przez 3-4 minuty.

Wykładamy szparagi na talerz, układamy na nich pokrojone w pół lub w ćwiartki jajka.

Podajemy z gorącym sosem beszamelowym.

 

11245374_1007587285927137_606534148_n

Reklamy

2 thoughts on “SZPARAGI I JAJKO W MUSZTARDOWYM BESZAMELU

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s