SAŁATKA Z KASZĄ BULGUR (TABBOULEH)

Pogoda robi się coraz piękniejsza, dlatego z czystym sumieniem można rozpocząć sezon grillowy. Postanowiłam więc podzielić się z Wami prostą sałatką, która idealnie się sprawdzi jako lekki obiad, podwieczorek, czy właśnie dodatek podczas biesiady przy grillu. Bulgur możecie zastąpić kaszą kuskus lub inną ulubioną. Z warzyw nadadzą się te świeże i chrupiące, których na targowiskach na szczęście coraz więcej!

11121498_1005615009457698_1983056362_n

  • 200 g kaszy bulgur
  • 4 średnie pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 kalarepa
  • 1 mała czerwona cebula
  • 4 rzodkiewki
  • 1 ogórek
  • pęczek natki pietruszki
  • 10 listków mięty
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz, sól

11198401_1005615039457695_583339591_n

Bulgur płuczemy w zimnej wodzie, a następnie zalewamy wrzącą, lekko osoloną wodą (ok. 2-3 cm. płynu nad ziarnami) i odstawiamy na pół godziny, aż napęcznieje (jeśli wciągnie płyn, a nadal będzie sucha – dolewamy wody/wywaru).

W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę warzywa.

Bulgur umieszczamy na durszlaku i odciskamy dokładnie z wody. Dodajemy do warzyw.

Do sałatki dodajemy oliwę, sok z cytryny, drobno posiekaną natkę i miętę. Pieprzymy i solimy.

Odstawiamy sałatkę do lodówki na min. 30 minut.

11198452_1005615029457696_1282561985_n

11216167_1005615022791030_1081518648_n

Reklamy

2 thoughts on “SAŁATKA Z KASZĄ BULGUR (TABBOULEH)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s