BAKŁAŻANY FASZEROWANE AROMATYCZNYM RYŻEM

W kuchni bardzo często faszeruję  warzywa. Odkąd nauczyłam się doprawiać ryż, zbędnym okazało się zapiekanie ich pod grubą warstwą sera, która dodaje potrawie tylko zbędnych kalorii. W ostatnim przepisie na proste faszerowane warzywa ryż doprawiałam niezastąpioną garam masala. W dzisiejszym daniu użyłam aromatycznej mieszanki do paelli, która przyjechała do mnie prosto z Hiszpanii. Możecie tak, jak ja posłużyć się gotowym mixem przypraw lub stworzyć go samodzielnie – w przepisie podałam składniki, które będą Wam do tego potrzebne. Smacznego!

DSC_7804

  • 3 małe bakłażany
  • 200 g ugotowanego, brązowego ryżu
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jasny sos sojowy
  • sól
  • chili w proszku
  • sok z cytryny
  • oliwa lub olej smakowy
  • pęczek natki pietruszki
  • gotowa przyprawa do paelli lub własna kompozycja*

DSC_7779*w skład mieszanki wchodzą: papryka ostra, słodka, pieprz, tymianek, czosnek suszony, gałka muszkatołowa, rozmaryn, szafran

DSC_7798

Bakłażany przekrawamy na pół i wydrążamy środek.

Wydrążone połówki delikatnie solimy i nacieramy smakową oliwą i chili. Odstawiamy.

Środek bakłażana, cukinię oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek w talarki.

Rozgrzewamy oliwę na patelni i dusimy cebulę z czosnkiem. Po chwili dodajemy bakłażana i cukinię. Wszystko dusimy razem pod przykryciem. Delikatnie solimy i odparowujemy.

Do miękkich warzyw dodajemy ryż, drobno posiekaną natkę i razem podsmażamy. Doprawiamy mieszanką przypraw (oo. 1 płaska łyżka). Całość skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Blachę wykładamy folią aluminiową.

Połówki bakłażanów faszerujemy ryżem. Zapiekamy na najniższej półce przez 20 – 30 minut (sprawdzamy, czy bakłażany są miękkie).

DSC_7799

DSC_7812

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s