SZYBKA PIZZA Z BAKŁAŻANEM NA CIEŚCIE FRANCUSKIM

Przygotowanie pizzy na cieście francuskim zaoszczędzi Wam czasu, a z pewnością nie odbierze przyjemności jedzenia. To sposób na szybki obiad lub przekąskę. Od Was zależy co położycie na wierzch, grunt to odpowiednio przyrządzony sos pomidorowy, a reszta na pewno się uda. Proporcje użyte w przepisie są na dwa opakowania ciasta francuskiego, bo przecież pizzy nigdy za wiele :)

DSC_7633

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 małe dymki
  • kilka pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1 średni bakłażan
  • tarty ser żółty
  • sól, chili, oregano, oliwa

sos:

  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • ząbek czosnku
  • zioła: oregano, bazylia, zioła prowansalskie
  • oliwa

DSC_7635

DSC_7637

Przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy chwilę drobno pokrojony czosnek z przyprawami. Dodajemy koncentrat i keczup i smażymy razem aż sos odparuje i zrobi się bardzo gęsty. Dodajemy szczyptę cukru i mieszamy.

Bakłażana kroimy w cienkie plastry, delikatnie solimy, przyprawiamy chili, oregano i smarujemy oliwą. Odstawiamy.

Ciasto rozwijamy, lekko rozwałkowujemy i zaginamy boki. Nakłuwamy widelcem.

Ciasto smarujemy warstwą sosu, układamy pieczarki, dymkę i plastry bakłażana. Na wierzch posypujemy starty ser.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem. Wkładamy pizzę i pieczemy przez 15 – 20 minut.

DSC_7640

Reklamy

One thought on “SZYBKA PIZZA Z BAKŁAŻANEM NA CIEŚCIE FRANCUSKIM

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s