BEZRYBNE SUSHI Z KASZĄ JAGLANĄ

Niektórzy mogą posądzić mnie o pewnego rodzaju profanację, której dokonałam na jednej z najbardziej znanych, japońskich potraw. Moja wersja sushi zawiera tylko jeden, zgodny z tradycyjnym przepisem składnik, jakim są nori – prasowane liście alg morskich. Warto jest włączyć je do swojego jadłospisu na dłużej niż na jednorazowy seans z sushi – tak, jak większość wodorostów posiadają wiele cennych wartości odżywczych. Oprócz zawartości białka, żelaza, magnezu, jodu, fosforu i witamin, pozytywnie wpływają na organizm, np. obniżają poziom cholesterolu, odtruwają organizm, czy wspomagają kondycję naszych włosów i skóry. Do przygotowania mojego sushi zamiast ryżu użyłam zdrowszej kaszy jaglanej oraz świeżych warzyw. Zdecydowanie jest to opcja nie tylko na wizualnie atrakcyjną, ale także zdrową i lekką przekąskę. 

11116156_10206469295748862_987987609_n

Na ok. 20 sztuk:

  • 3 liście nori
  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 średni świeży ogórek
  • pół czerwonej papryki
  • garść zblanszowanego szpinaku (można go zastąpić innym warzywem)
  • sól
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka cukru
  • *kremowy serek (opcjonalnie)

dodatkowo : mata bambusowa

11160251_10206469295868865_1348245990_n

11141403_10206469299548957_1784169752_o

Ugotowaną w lekko osolonej wodzie kaszę jaglaną przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Do jeszcze letniej wlewamy wymieszany ocet jabłkowy z cukrem.

Ogórka wydrążamy i kroimy w podłużne paski. Paprykę także. Ze szpinaku wyciskamy wodę. Papierowym ręcznikiem osuszamy warzywa.

Liście nori kładziemy na brzegu maty bambusowej. Mokrymi rękoma nabieramy kaszę, lepimy kulkę i placami rozprowadzamy grubą warstwę kaszy do 3/4 wysokości (sposób robienia sushi powinien znaleźć się na opakowaniu liści nori).

Warzywa układamy u dołu liścia (po dwa paski papryki, ogórka, szpinak i serek).

Przesuwając matę bambusową zawijamy rulon, dodatkowo kilka razy kulamy i formujemy.

Tak samo robimy z pozostałymi liśćmi, następnie rulony wkładamy do lodówki na około godzinę.

Po wyjęciu kroimy rulon na cienkie plastry (ok. 1 cm) ostrym (bez ząbków), najlepiej lekko namoczonym w wodzie nożem.

11126667_10206469299308951_351940304_n

inspirowane przepisem z bloga agatagotuje.pl

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s