TOFU W SOSIE POMIDOROWYM Z WARZYWAMI I MAKARONEM RYŻOWYM

Dzisiejszy przepis inspirowany jest moją ostatnią wizytą w azjatyckiej restauracji. Dane mi było próbować potrawę DAU PHU SOT CA CHUA, czyli najprościej tłumacząc – tofu w sosie pomidorowym. W pamięć zapadł mi pysznie przygotowany serek tofu – podany w delikatnej panierce, jednak brakowało mi w całym daniu typowych, azjatyckich przypraw. Do swojej wersji dlatego postanowiłam użyć zielonej pasty curry, która nie tylko dodała ostrości, ale i orzeźwienia dzięki trawie cytrynowej. I to był strzał w dziesiątkę. Dzielcie się więc przepisem!

11092943_10206365999886530_2110355486_n

na 3 porcje:

  • kostka tofu (u mnie wędzone)
  • 1 dymka
  • pół czerwonej papryki
  • szklanka mrożonej zielonej fasolki, ugotowanej
  • garstka grzybków mun, namoczonych i obgotowanych
  • 200 g makaronu ryżowego
  • koncentrat pomidorowy
  • sos sojowy jasny lub ciemny
  • łyżeczka zielonej pasty curry
  • olej do smażenia
  • sól
  • mąka ziemniaczana
  • marynata do tofu: łyżka oliwy, po odrobinie soli, papryczki słodkiej, sosu sojowego

11096815_10206365999606523_993361483_n

Tofu kroimy w grubą kostkę, mieszamy w marynacie i odstawiamy.

W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju. Dymkę kroimy w talarki, paprykę w paski. Smażymy do miękkości.

Do warzyw dodajemy grzyby mun, ugotowaną fasolkę i pastę curry, smażymy razem i lekko solimy.

Do warzyw wlewamy dwie szklanki wody. Dodajemy 2-3 łyżki koncentratu, doprawiamy do smaku. Opcjonalnie sos można zagęścić dodając trochę wody rozmieszanej z odrobiną mąki ziemniaczanej.

Tofu obtaczamy w mące ziemniaczanej. Rozgrzewamy olej i smażymy z każdej strony. Wykładamy na talerz.

Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Polewamy sosem z warzywami i smażonym tofu*.

*przed podaniem tofu możecie wymieszać z sosem. Nie radzę jednak zostawiać serka na długo w sosie, gdyż odpadnie panierka.

11072973_10206365999806528_1993647700_n

11086656_10206365999486520_895055349_n

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s