SAŁATKA NA CIEPŁO Z PIECZONYMI BATATAMI, JAJKIEM SADZONYM I RUKOLĄ

Przepisów z użyciem batatów pojawia się w sieci coraz więcej – te zdrowe bulwy o słodkim smaku zawierają wiele cennych witamin i pierwiastków. Idealnie komponują się w deserach, ale sprawdzają się także w wersji wytrawnej – jako dodatek do zup, zapiekanek lub pieczone w formie zdrowych frytek. Ja postanowiłam użyć ich do sałatki w towarzystwie sadzonego jajka i lekkiej sałatki z rukoli. Danie jest sycące, dlatego może być podane również w formie lekkiego obiadu lub kolacji.

DSC_7335

dla 2 osób:

  • 4 średniej wielkości bataty
  • 2 jaja (lub więcej)
  • 2 garście rukoli
  • garść pomidorków cherry
  • kawałek świeżego ogórka
  • sos winegret: 2 łyżki oliwy + łyżka wody + łyżka soku z cytryny + przeciśnięty ząbek czosnku + sól i pieprz + odrobina miodu (bataty są słodkie, więc w tej wersji miód bym pominęła)+ pół łyżeczki musztardy + opcjonalnie drobno posiekana natka pietruszki
  • marynata do batatów: 2 łyżki oliwy + przeciśnięty kawałeczek imbiru + łyżeczka papryki słodkiej + odrobina chili + odrobina kurkumy + sól + szczypta ziół prowansalskich

DSC_7330

DSC_7346

Bataty obieramy, kroimy w grubą kostkę i zalewamy marynatą. Odstawiamy na godzinę.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni z termoobiegiem. Bataty wykładamy na blachę i pieczemy do miękkości ( w trakcie przewracamy na drugą stronę).

Rukolę mieszamy z pokrojonymi pomidorkami i ogórkiem. Składniki na winegret mieszamy ze sobą i polewamy sałatę.

Jajka smażymy na odrobinie oliwy, solimy i pieprzymy.

Na rukolę kładziemy pieczone bataty i sadzone jajko. Opcjonalnie dodatkowo można przygotować do dania sos czosnkowy.

DSC_7337

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s