PASZTET STRĄCZKOWY

Strączki – skarbnica białka, wapnia, miedzi, cynku, żelaza, potasu, witaminy C, kwasu foliowego i błonnika. Przepisów z ich użyciem znajdziecie na blogu wiele, gdyż jest to mój niezastąpiony partner w kuchni. Dziś jednak podzielę się z Wami pomysłem na pasztet, który obowiązkowo pojawia się na stole w Wigilię oraz Wielkanoc. Nie tylko możecie smarować nim kanapki – świetnie zastąpi kotleta do obiadu, a dodając go do pomidorowego sosu nada mu bardziej treściwego charakteru. Z przepisu wychodzą dwie formy do chleba – zwykle tę drugą porcjuję i zamrażam. Do pasztetu najlepiej użyć gotowych mieszanek fasoli. Ja użyłam mieszanki wojnickiej i śródziemnomorskiej firmy Florpak.

11079852_982614301757769_1156780215_n

  • 2 szklanki mieszanej fasoli*, namoczonej przez noc
  • 2 duże marchwie
  • 1 duża pietruszka
  • spory kawałek selera
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jaja
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, kolorowy pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, ostra i słodka papryka, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie

* w mojej mieszance znalazły się: piękny jaś karłowy, fasola biała, groch żółty, fasola malinka, fasola czarna, soczewica brązowa, soczewica zielona, fasola adzuki, fasola red kidney, fasola mungo, ciecierzyca, kasza jęczmienna (mieszanki dostępne są w hipermarketach, np. Auchan lub Real)

11038122_1566489543625541_5696567671871015284_n

961731_982614295091103_1747472904_n

W garnku zagotowujemy wodę, lekko solimy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Warzywa obieramy (z selera usuwamy łyko), kroimy w większe kawałki i gotujemy do miękkości.

Namoczoną fasolę płuczemy kilkakrotnie pod zimną wodą i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania lekko solimy.

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w talarki. Rozgrzewamy olej i podsmażamy.

Wszystkie składniki przenosimy do dużej miski i blendujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, papryka, odrobina majeranku.

Wbijamy jaja i dokładnie mieszamy masę.

Formy wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem.

Przekładamy masę do form i pieczemy przez ok. 45 minut (sprawdzamy patyczkiem).

Pasztet wyjmujemy, studzimy. Usuwamy delikatnie papier.

11069155_982614331757766_1995783555_n

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s