WEGETARIAŃSKIE KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI

Tydzień temu dzieliłam się z Wami przepisem na aromatyczny, wegetariański rosół. Dziś dalej inspiruję się babciną kuchnią i proponuję Wam na niedzielny obiad kotlety mielone! Oczywiście bezmięsne, do których idealnie sprawdza się sojowy granulat. Podaję je z brązowym ryżem, ale sprawdzą się także ziemniaki lub kasza gryczana. Do tego buraczki lub kiszona kapusta i sos grzybowy. Brzmi smacznie? To do dzieła! :)

11063334_980509958634870_1142135666_n

11084526_980509968634869_515322122_n

Na ok. 10 kotletów mielonych:

  • 1,5 szklanki sojowego granulatu
  • 400 g pieczarek
  • 1 jajko lub 3 łyżki namoczonych płatków owsianych
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (najlepiej z rosołu!)

1373427_980509965301536_1060958354_n

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w talarki. Rozgrzewamy odrobinę oleju i dusimy.

Pieczarki dokładnie myjemy, nie obieramy. Kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli i smażymy aż odparują. Solimy i pieprzymy.

Granulat obgotowujemy w bulionie warzywnym, odcedzamy.

Do granulatu dodajemy pieczarki i kilka razy miksujemy blenderem.

Do masy dodajemy posiekaną natkę, sól i pieprz. Wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.

Rękoma formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej.

Smażymy z obu stron na złoty kolor.

11075957_980509315301601_748532440_n

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s