FALAFEL – KOTLECIKI Z CIECIERZYCY

Falafel to popularne danie kuchni arabskiej, ale znane i lubiane już praktycznie na całym świecie. W wielu barach typu fast food można otrzymać pyszne kotleciki, najczęściej zawinięte w pitę i podane z warzywami i sosami. Kluczem do ich przygotowania jest, oprócz ciecierzycy, mieszanka aromatycznych przypraw. Można ją stworzyć samodzielnie łącząc goździki, gałkę muszkatołową, kumin, kolendrę, czarny pieprz, kozieradkę i cynamon. Innym i zdecydowanie mniej pracochłonnym wyjściem jest skorzystanie z gotowej mieszanki garam masala, którą można zakupić przez internet lub w niektórych sklepach. Ja, odkąd zaopatrzyłam się w Berlinie w worek tej przyprawy, nie wyobrażam sobie bez niej gotowania. Przyda Wam się z pewnością do falafela, ale także wzbogaci smak wielu innych potraw. 

DSC_6996

Na ok. 12 kotlecików:

  • kubek suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1- 1,5 płaskiej łyżki garam masala
  • płaska łyżeczka soli
  • odrobina oliwy z oliwek
  • 2 łyżki przegotowanej wody
  • olej rzepakowy do smażenia

DSC_6987

Namoczoną ciecierzycę umieszczamy w blenderze, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i resztę składników oprócz natki pietruszki.

Miksujemy wszystko na gładką masę (można miksować także blenderem ręcznym). Następnie dodajemy drobno posiekaną natkę, dokładnie mieszamy, przekładamy do miski i odstawiamy do lodówki na godzinę.

Z masy lepimy malutkie kotleciki. Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju (kotleciki muszą być zatopione przynajmniej do połowy) i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Podajemy kotleciki z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z frytkami z batata, sosem czosnkowym i sałatą.

DSC_6999

DSC_6952

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s