VEGEE – ORGANICZNE CZIPSY

Jak wiadomo, wszyscy mają obecnie fioła na punkcie zdrowego odżywiania. Z jednej strony to dobrze – stajemy się bardziej świadomymi konsumentami i nie jesteśmy obojętni na to, co trafia do naszych żołądków. Uważam jednak, że do wszystkiego należy podchodzić z dystansem, często „eko – żywność” to nic innego, jak tylko chwyt marketingowy.

Pod lupę dziś biorę produkt, który rzucił mi się w oczy podczas wizyty w sklepie ze zdrową żywnością – organiczne czipsy Vegee firmy Organique. To, co szczególnie mnie skusiło, to ich nietypowe smaki – marchewkowy, buraczany i brokułowy. Mimo mało zachęcającej ceny (6.90 zł za 85 g!) zdecydowałam się na spróbowanie.

DSC_6758

skład: skrobia ziemniaczana 46%, mąka kukurydziana, płatki ziemniaczane 14%, olej słonecznikowy, suszone warzywa 6% (marchewka, burak, szpinak, brokuły), sól morska z przyprawami 4% (skrobia ziemniaczana, sól morska, cukier, ekstrakt drożdżowy (z kukurydzy), olej słonecznikowy, substancja przeciw-zbrylająca: dwutlenek krzemu), sól.

*co ciekawe, na naklejce dystrybutora pojawia się w składzie olej palmowy (czego nie ma na etykiecie produktu).

Jeżeli chodzi o skład i właściwości odżywcze:

  • plusem na pewno jest to, że są pieczone, a tym samym mają 60% mniej tłuszczu niż zwykłe ziemniaczane czipsy (12 g/100 g). Z ciekawości sprawdziłam, jak ma się sprawa, również pieczonych, czipsów solonych Lay’s – zawartość tłuszczu to 10g/100g.
  • posiadają certyfikat żywności organicznej, bezglutenowej, bez gmo, a także nie zawierają tłuszczów trans i cholesterolu
  • większość składników pochodzi z upraw ekologicznych
  • niestety zawierają dużo więcej węglowodanów niż zwykłe czipsy – 75 g/100g, dla porównania zwykłe Lay’s solone mają 52 g/100g. Kolejna kwestia to zawartość cukru: w Vegee to 2g/100g, a w zwykłych Lay’s solonych – 0,6 g/100g
  • suszone warzywa to tylko 6%

Zaznaczę od razu, że porównywanie do czipsów Lay’s ma na celu jedynie skonfrontowanie tabeli wartości odżywczych. Zdaję sobie jednak sprawę, że jakość składników Vegee jest kluczowa i zdecydowanie bierze górę nad składem innych, popularnych czipsów.

Jeżeli chodzi o smak:

  • są naprawdę przyjemnie chrupiące, w smaku trochę przypominają andruty
  • niestety, ale bez względu na kolor, każdy smakuje tak samo (moje największe rozczarowanie!)
  • nie są ani jałowe (jak to bywa czasem ze zdrową żywnością), ale też nie przesolone

DSC_6772

Ale czy jest sens?

To zależy.

Jeśli dbasz tylko o kaloryczność, to na pewno znajdziesz wiele innych przekąsek o tej samej lub podobnej wartości energetycznej (tu znowu porównanie: Vegee – 418 kcal/100g, Lay’s z pieca – 415 kcal/100g), a o niższej cenie.

Jeśli masz nieodpartą chęć na tego typu przekąskę, a do tego zwracasz uwagę na jakość i pochodzenie składników, to organiczne czipsy to jak najbardziej opcja dla Ciebie.

Jeśli tego typu przekąski zajadasz od święta, to ani zwykłe czipsy Cię nie zgorszą, ani organiczne nie uzdrowią.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s