ZIEMNIAKI FASZEROWANE BROKUŁAMI I NIEBIESKIM SEREM

Ziemniaki uwielbiam w każdej postaci, a faszerowane łódeczki dodatkowo ładnie się prezentują i mogą być podane jako przystawka na różnego rodzaju imprezach. Jeśli nie przepadacie za specyficznym smakiem niebieskiego sera, pasować będzie także camembert lub nawet tradycyjny, żółty ser. Danie najlepiej podawać z wyrazistym dipem, np. serowym lub czosnkowym.

1513173_966972856655247_1109081474526479655_n

Na 2-3 osoby:

  • 6-7 kształtnych, średnich ziemniaków
  • kilka różyczek brokuła (ok. połowa standardowej główki), ugotowanego al dente lub na parze
  • 60-70 g niebieskiego sera lub innego ulubionego (można dać więcej)
  • 2 łyżki posiekanej i podduszonej na oliwie cebulki
  • 1 jajko
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

68981_966972759988590_4425663919712678480_n

Ziemniaki dokładnie szorujemy (lub kupujemy myte), gotujemy w mundurkach przez ok. 10 – 15 minut i studzimy.

Brokuła drobno kroimy, dodajemy pokrojony w kosteczkę ser, podduszoną cebulkę, przyprawy.

Do masy wbijamy jajko i dokładnie całość mieszamy.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem i rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem.

Ziemniaki przekrawamy na pół, wydrążamy płytko środek.

Wydrążone miejsca napełniamy brokułową masą (może być z górką).

Zapiekamy ziemniaczki przez około 15 – 20 minut w trakcie doglądając (ziemniaki mają być miękkie, a brokułowa masa ścięta i zapieczona).

Osobiście zjadam ziemniaki wraz ze skórką (jeśli jest cieniutka i delikatna), jednak jeśli  macie obawy – bez problemu usuniecie ją po upieczeniu.

11009924_966972786655254_6978553633264690118_n

11025132_966972846655248_8175167904643048874_n

Reklamy

One thought on “ZIEMNIAKI FASZEROWANE BROKUŁAMI I NIEBIESKIM SEREM

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s