CHLEB PSZENNO – RAZOWY – PROSTY I PYSZNY

Nie ma nic lepszego, jak samodzielnie upieczony chleb z chrupiącą skórką i puszystym wnętrzem. Po wyjęciu z pieca nie mogę doczekać się spróbowania pierwszej kromki, którą pałaszuję z masłem czosnkowym albo domową konfiturą. Chlebek zawsze się udaje, pięknie wyrasta, a świeżość utrzymuje przez kilka dni. Przygotowuje się go bardzo łatwo i szybko, a z podanych proporcji wychodzą dwa bochenki. 

11023005_965727626779770_55749683_n

Na dwa bochenki chleba (keksówka 34,5 cm x 13,5 cm)

  • 0,5 kg mąki pszennej (jasna, tortowa lub chlebowa)
  • 0,5 kg mąki pszennej razowej
  • szklanka siemienia lnianego
  • szklanka łuskanego słonecznika
  • szklanka otrębów (pszennych, żytnich lub owsianych)
  • 1 litr ciepłej wody
  • 100 g drożdży świeżych
  • łyżeczka cukru
  • 3 łyżeczki soli

10994690_965727556779777_20410671_n

W litrze ciepłej wody rozpuszczamy drożdże. Dokładnie mieszamy z łyżeczką cukru. Odstawiamy na ok. 5 minut.

W dużej misce mieszamy dwa rodzaje mąki, siemię, słonecznik, otręby i sól.

Do suchych składników wlewamy rozpuszczone drożdże. Mieszamy dokładnie masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem.

Dwie formy do pieczenia smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką lub bułką tartą.

Przekładamy do foremek ciasto (powinno wyjść ok. 3/4 wysokości formy), oprószamy mąką wierzch.

Wstawiamy formy do nagrzanego piekarnika (dolna półka) i pieczemy chleb 50- 60 minut.

Upieczony chleb wyjmujemy z pieca, studzimy chwilę, a następnie ostrożnie wyciągamy z form (aby się „nie pocił”).

Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

11016588_965727443446455_685240514_n

11007697_965727493446450_868219965_n

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s