PLACKI ZIEMNIACZANE Z KISZONĄ KAPUSTĄ

Wybaczcie ten chwilowy zastój na blogu, ale przebywam na wsi bez swojego komputera, aparatu, dodatkowo pochłonięta obowiązkami związanymi ze studiami. Dziś także niczym specjalnym Was nie zaskoczę, ale pokażę Wam jak prosto odmienić klasyk, jakim są moje ukochane placki ziemniaczane. Jeśli jeszcze nie testowaliście tego połączenia – koniecznie spróbujcie, bo możliwe, że już zwykłych placków nie przyrządzicie. Zapraszam na placki ziemniaczane z kiszoną kapustą!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na ok. 20 placków:

  • 4 spore ziemniaki (między średnim a dużym)
  • 500 g mocno ukiszonej kapusty
  • mała cebulka
  • 1 jajko
  • 2 – 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kapustę obgotowujemy w wodzie przez ok. 10 minut. Najlepiej jeśli kupicie mocno kwaśną, wtedy po obgotowaniu zachowa jeszcze swoją kwaskowatość.

Ziemniaki ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach, następnie to samo robimy z cebulą.

Wystudzoną i wyciśniętą z wody kapustę kroimy drobno i dodajemy do ziemniaków.

Mieszamy dokładnie całość i doprawiamy do smaku. Wbijamy jajko, mąkę i ponownie dokładnie mieszamy.

Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aby placki były zarumienione i chrupiące.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

3 thoughts on “PLACKI ZIEMNIACZANE Z KISZONĄ KAPUSTĄ

  1. Dzisiaj zrobiłam je na obiad. Razem z córką wcinałyśmy ze smakiem.
    Bardzo lubię placki ziemniaczane, podejrzewam, że od teraz za każdym razem będę dodawać do nich kapustę kiszoną :)
    Dzięki za przepis!

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s