ŻUREK WEGETARIAŃSKI Z WĘDZONYM TWAROGIEM

Jak wiadomo nie od dziś, żurek to niekoniecznie wdzięczny temat dla wegetarian. Nie wiem jak u Was, ale w mojej rodzinie żurek bez kiełbasy nie ma prawa istnieć, nie wspominając już o obowiązku dodania do smaku wędzonki. Może i Wielkanoc jeszcze daleko, jednak wierzę, że dzisiejszym postem uda mi się wyratować niektórych z Was z opresji i zaproponować wersję żurku, który będziecie wielbić i przygotowywać z pewnością częściej niż raz do roku. 

10962128_955093187843214_2121847103_n

  • warzywa na bulion (2 marchwie, seler, por, pietruszka, nać pietruszki)
  • 1,5 litra wody
  • garść suszonych podgrzybków (namoczonych)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół litra zakwasu z mąki żytniej razowej
  • 3 średnie ziemniaki
  • 250 g twarogu wędzonego
  • pieprz, sól
  • garść majeranku
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • olej
  • 4 jaja ugotowane na twardo do podania (opcjonalnie)

10965895_955093121176554_179181731_n

10961829_955093154509884_651878037_n

Wstawiamy wodę do gotowania w dużym garnku. Obieramy włoszczyznę i gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim.

Po chwili dodajemy ziemniaki pokrojone w dużą kostkę.

Namoczone podgrzybki obgotowujemy w małej ilości wody. Kiedy będą miękkie dodajemy je wraz z wodą po gotowaniu do zupy.

Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy drobno posiekaną cebulę aż się zarumieni.

Dodajemy podsmażoną cebulę oraz pokrojony drobno czosnek do bulionu, a kiedy warzywa będą miękkie wlewamy zakwas.

Z zupy wyciągamy kilka kostek ugotowanych ziemniaków. Rozgniatamy je widelcem i przekładamy z powrotem do zupy (zagęści to zupę i wyeliminuje potrzebę zabielania).

Następnie dodajemy pokrojony w kostkę twaróg (ostatecznie i tak rozpadnie się w zupie).

Zagotowujemy zupę, doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem. Wyciągamy seler, por i pietruszkę (ja zostawiłam samą marchewkę).

Zupa najlepsza jest następnego dnia, kiedy przejdzie smakiem wędzonego twarogu.

10965548_955093197843213_32739059_n

Główną rolę odgrywa w zupie wędzony twaróg. To on zastępuje mięso i nadaje zupie wędzonego smaku i zapachu. Najlepiej jest zaopatrzyć się w twaróg wędzony ze skórką, ale sprawdzi się także oscypek, a w wegańskiej wersji wędzone tofu. 

10959073_955093171176549_1516587543_n

Reklamy

One thought on “ŻUREK WEGETARIAŃSKI Z WĘDZONYM TWAROGIEM

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s