DROŻDŻOWE PIEROŻKI W DWÓCH WERSJACH : Z BURAKAMI I SZPINAKIEM

Zaczynają się przygotowania do zimowej sesji, a więc czas, kiedy nagle niestraszne mi sprzątanie, czy wymyślanie obiadu, którego przygotowanie zajmie mi jakieś trzy godziny.  A wygląda to mniej więcej tak: ciasto odstawiam do wyrośnięcia. W tym czasie ścieram każdy zakamarek, myję łazienkę, odkurzam… Zagniatam raz jeszcze ciasto, rozwałkowuję i przez kolejne dziesięć minut szukam w internecie fajnego kształtu na rogaliki. Nic nie znajduję, więc decyduję się na zwykłe pierożki. Robię więc farsze (naturalnie, dwa rodzaje, przecież mam czas), odstawiam do wystudzenia. Mam chwilę na buszowanie w sieci. Teraz wycinam ładne kółeczka i zagniatam pierożki. Oczywiście, bawię się jeszcze we wzorki, przyciskając brzegi widelcem. Każdy pierożek smaruję dokładnie rozkłóconym jajkiem. W czasie, gdy pierożki siedzą w piecu, przygotowuję tzatziki. W końcu siadam i stwierdzam, że zjem później. A no tak, znajduję też czas na zdjęcia i napisanie tego posta!

Ach…co by tu jeszcze porobić, byle się tylko nie uczyć…

DSC_5903

Z przepisu wychodzi ok. 40 pierożków (!):

  • 3-4 szklanki mąki (i więcej)
  • szklanka letniego mleka
  • 80 g drożdży
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 jaja + 1 jajo do smarowania
  • pół łyżeczki soli

W szklance ciepłego mleka dokładnie rozpuszczam drożdże.

Mąkę przesiewam, dodaję 2 rozkłócone jaja, sól, roztopione (wystudzone) masło oraz mleko z drożdżami.

Ręką mieszam wszystko, dodając stopniowo mąki. Wyrabiam ciasto, aż będzie elastyczne i będzie odrywało się od rąk.

Zostawiam w misce, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na min. 1 godzinę.

DSC_5952

Farsz I:

  • 200 g szpinaku mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 70 g sera typu feta
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz, sól
  • oliwa

Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy, dodaję szpinak.

Kiedy szpinak będzie rozmrożony i odparowany (to bardzo ważne, nie może być wodnisty, bo pierożki rozkleją się podczas pieczenia!), dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz pokrojoną w kostkę fetę.

Dokładnie mieszam całość.

DSC_5902

Farsz II:

  • 2 małe buraczki ugotowane
  • ok. 70 g serka typu włoskiego (lub innego, np. koziego lub fety)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • pół łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • sól

Buraczki kroję w bardzo drobną kostkę lub ścieram na tarce o dużych oczkach.

Dodaję serek drobno pokrojony, sól, pieprz cytrynowy i ocet balsamiczny.

DSC_5907

Kiedy ciasto jest wyrośnięte, odrywam po kawałku i rozwałkowuję na cienki placek. Za każdym razem podsypuję mąką.

Szklanką wykrawam kółka, nakładam łyżeczkę farszu i lepię pierożka. Dodatkowo przyciskam widelcem brzegi.

Rozgrzewam piekarnik do 190 stopni ( z termoobiegiem).

Blachę do pieczenia wykładam papierem i układam pierożki (ok. 10 -15 sztuk na jedną partię).

Pierożki smaruję rozkłóconym jajkiem i wkładam do piekarnika na ok. 20 minut.

Podawać najlepiej z sosem czosnkowym lub tzatziki.

DSC_5929

Reklamy

One thought on “DROŻDŻOWE PIEROŻKI W DWÓCH WERSJACH : Z BURAKAMI I SZPINAKIEM

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s