DAHL Z FASOLKI MUNG I CHLEBKI NAAN

Dziś obiad prawdziwie zimowy, rozgrzewający, aromatyczny i sycący. Dzięki niemu nie tylko zapełnicie żołądki, ale na chwilę przeniesiecie się do pachnących i egzotycznych Indii. Pierwszy raz przyrządziłam dahl z fasolki mung i odważnie stwierdzę, że bije na głowę ten bardziej powszechny, przyrządzany z soczewicy. Do potrawy najlepiej sprawdzą się świeżo upieczone chlebki naan.

DSC_5765

dahl z fasolki mung:

  • 100 g namoczonej przez noc lub kilka godzin fasolki mung
  • 2 litry wody na bulion
  • 4 małe marchwie
  • 1 pietruszka
  • 1 mały kawałek selera
  • 3-4 szklanki soku pomidorowego
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 płaska łyżka mieszanki garam masala
  • pieprz, sól
  • posiekana natka pietruszki lub kolendra

10425516_1535210060086823_2672100077594318269_n

Szalotkę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy w dużym garnku oliwę i dusimy cebulę i czosnek.

Kiedy będą miękkie dodajemy pokrojoną w plasterki marchew, pietruszkę, drobno pokrojone kawałki selera. Smażymy przez chwilę.

Warzywa zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 10 minut.

Dodajemy fasolkę mung i gotujemy wszystko razem do miękkości. Kiedy fasolka będzie miękka i zacznie się rozpadać dolewamy do zupy soku pomidorowego, zagotowujemy.

Dodajemy przyprawy, posiekane zioła.

DSC_5775

chlebki naan:

(przepis Nigelli Lawson)

uwagi: osobiście podzieliłam proporcje na pół, wyszło mi z nich ok. 8 dużych chlebków

  • 500 g mąki
  • 300 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 roztrzepane jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • czarnuszka (opcjonalnie)

DSC_5743

Mąkę przesiewamy. W garnku podgrzewamy mleko, mieszamy dokładnie z drożdżami.

Do mąki dodajemy mleko z drożdżami, proszek do pieczenia, sól i czarnuszkę.

W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą olej, jogurt naturalny i olej. Łączymy wszystkie składniki.

Wyrabiamy ręcznie ciasto, jeśli mocno się klei podsypujemy mąką.

Ciasto musi wyjść delikatne, ale zwarte i elastyczne. Odstawiamy je na kilka godzin do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem.

Napełniamy naczynie żaroodporne wodą i stawiamy je na dolnej półce piekarnika.

Kiedy ciasto wyrośnie rwiemy je na kilka mniejszych kawałków.

Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto.

Blachę smarujemy oliwą i układamy placki.

Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 7 minut, przewracamy i pieczemy jeszcze chwilę doglądając.

Wykładamy chlebki, odkładamy do wystygnięcia.

DSC_5749

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s