PRALINKI DAKTYLOWO – CZEKOLADOWE

Jak tam Wasze postanowienia noworoczne? Sama posiadam listę własnych, w tym jedno typowe dla płci pięknej postulujące o byciu fit! Przy czym muszę wyjaśnić, że „fit” to dla mnie nie tyle mniej kilogramów, co więcej radości z tego, co jem, bo wiem jak i z czego zostało przygotowane. W pogoni za spełnieniem tej oto obietnicy zamieniam kupne, pełne pustych kalorii słodycze na produkcję własnych, zdrowych słodkości. Przyłączysz się? :)

DSC_5397

Na 6-7 pralinek:
  • 50 g suszonych daktyli namoczonych przez ok. godzinę
  • 3 kostki gorzkiej czekolady
  • płaska łyżeczka tahiny/masła orzechowego
  • pół łyżeczki mielonego lnu
  • 2 garście płatków migdałowych + 2 garście rozdrobnionych płatków do obtaczania
  • łyżka wody (opcjonalnie)
  • słód (opcjonalnie możesz dosłodzić cukrem pudrem lub miodem)
Blenderem miksujemy wszystkie składniki na gładką masę, opcjonalnie dodajemy odrobinę wody.
Dosładzamy według gustu.
Masę odstawiamy do lodówki na min. godzinę.
Mokrymi rękoma lepimy małe kuleczki i obtaczamy je w pokruszonych płatkach migdałowych.
Praliny przechowujemy w lodówce.
DSC_5403
Reklamy

2 thoughts on “PRALINKI DAKTYLOWO – CZEKOLADOWE

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s