PASTA TWAROGOWA Z AWOKADO

Awokado w czystej postaci jest mało ciekawe jeśli rozchodzi się o doznania smakowe, jednak jest to owoc, który bez dwóch zdań powinien pojawić się w Waszej kuchni. Jest bardzo kaloryczne, ale jego właściwości odżywcze są nieocenione – posiada dużo potasu, kwasu foliowego, bogate jest w witaminy, a ponadto dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża cholesterol. W domu często przyrządzam szybką i prostą pastę zrobioną z awokado, soku z cytryny i czosnku, dziś jednak przedstawię Wam mój drugi ulubiony pomysł na smarowidło z tym owocem. Twarożkiem możesz smarować kanapki, ale świetnie pasuje także jako dodatek do krakersów.

10629731_942296022456264_7480696586322017063_n

  • 1 bardzo dojrzałe awokado
  • 10 dag twarogu chudego lub półtłustego
  • sok z połowy limonki lub 2 łyżki soku z cytryny
  • pęczek posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • siemię lniane do przybrania
  • przeciśnięty mały ząbek czosnku (opcjonalnie)

10906293_942295955789604_7803141714208377868_n

Owoc przekrój na pół, przekręć połówkami w przeciwne strony i wyjmij pestkę. Wydrąż łyżeczką środek i przełóż do miski. Dodaj twaróg do awokado i zmiksuj na gładką masę blenderem ręcznym. Dodaj sól, pieprz, posiekany koperek i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj i posyp ziarenkami siemienia.

10922790_942295892456277_694684229491822830_n

10929896_942295912456275_3379399220775460430_n

Reklamy

One thought on “PASTA TWAROGOWA Z AWOKADO

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s